Київ / Суми
Інтернет без обмежень

Кібервійна: що Україна може запропонувати світові

   Нещодавно мені пощастило взяти участь у конференції #FutureinReview – FiRe XV: Breaking through on a century scale, яку авторитетний The Economist назвав “найкращою технологічною конференцією” – абсолютно закономірно, пише у своєму блозі на "Новому часі" заступник голови Адміністрації президента України Дмитро Шимків. Адже контент заходу та його учасники створили потужний коктейль конвергенції науки, мистецтва, технологій, інженерії та проривних ідей. Цьогорічна #FutureinReview була присвячена тематиці здоров’я та безпеки в найширшому сенсі. Зокрема, мова йшла про “здоров’я даних” і “здоров’я комп’ютерних систем”; про “здоров’я планети” та про “здоров’я людського тіла”; а також про безпеку кіберпростору й нові аспекти безпеки людини.
   Для того, аби передати багатогранність обговорень глобальних питань життя планети під час конференції, ось частина тем у форматі гештеґів: #візуалізація знань, #штучний інтелект, #віртуальна реальність у медицині, #дослідження космосу, #кібербезпека, #аналіз та обробка потоків знань, #сучасні матеріали, #графен, #інтелектуальна власність, #агресія Росії, #пропаганда, #фейкові новини, #експансія Китаю, #квантові розрахунки, #фотоніка, #невідомі хвороби, #персоналізована медицина, #великі дані, #3D друк, #візуальна обробка та комп‘ютерізація, #біохемічно-емоційно об’єднані системи, #соціальні мережі, #документальний кінематограф, #робототехніка й багато іншого.
   Виступаючи під час панельної дискусії на тему комп’ютерної безпеки я ще раз переконався в такому: Україна реально перебуває на передовій глобальної кібервійни; наш досвід як полігону випробування сучасних інструментів гібридної війни, у який Україну перетворила Росія, є вкрай важливим для цивілізованих країн; Україна має що запропонувати світові, й ми повинні використати свій досвід участі у гібридній війні для того, аби навіть найбільші країни уникали помилок, які реально несуть загрозу безпеці планети.
   Наприклад, моя команда кожного дня отримує унікальний досвід, спостерігаючи за новими типами комп’ютерних вірусів, які майже неможливо виявити. Більше того, ці віруси вже здатні атакувати окремих користувачів чи окремі підрозділи, враховуючи поведінку людини в соціальних мережах. Роль соцмереж в умовах гібридної війни – окрема тема. Під час анексії Криму Росія активно використовувала соцмережі для впливу на поведінку наших громадян. Ми вже давно зрозуміли, що агресор сформував цілу армію з інженерів, психологів, нейрологів та інших фахівців, здатних створювати моделі та конструювати умови для впливу на людей у кіберпросторі. Для більшості безпекових підрозділів інших, навіть дуже розвинених держав, це нова реальність.
   Має Україна й приклад інструментів для боротьби з вигаданими новинами – фейками. Саме українці одними з перших створили ресурс StopFake.org для того, аби виявляти та публічно спростовувати неправдиву інформацію про країну та події всередині. За три роки роботи стартапу його учасники виявили та розвінчали понад 1000 російських фейків. StopFake.org розпочав роботу в Україні за два повних роки до того, як росіяни почали розповсюджувати контент, який міг вплинути на перебіг виборів у США. Нагадаю, що у Штатах якраз триває розслідування фактів діяльності штучних фейсбукових акаунтів, які розповсюджували фейки протягом 2015-2017 років. Український досвід підтвердив власну ефективність, ним можна послуговуватися в будь-якій країні, що опинилася в полі зору зловмисників.
   Один із основних висновків конференції #FutureinReview полягає в тому, що лише за умови тісної співпраці світової спільноти ми можемо попереджувати, зупиняти й відбивати загрозу світовому порядкові, яку несе в собі єдиний кіберпростір. Так, це лякає, так, це серйозно. Але це – реальність в якій живе Україна, і нам є що запропонувати світові.
   Джерело: http://uainfo.org/

Підтримка абонентів:

Технічна підтримка (044)467-67-03 (044)467-79-79 (067)449-18-22
Телефон для Viber повідомлення: (067)449-18-22 Телефон для Telegram повідомлення: (067)449-18-22
Абонентські відділи:
Київ (044)467-52-22 (067)353-39-43 (Viber)
Київська область (044)251-00-00 (067)380-85-00 (Viber)